Инфографика или така наречената информационна графика, е графичен елемент използван от много компании. Целта им е да разкажат своята история или да покажат статистиките си по един по интересен начин. Нека разгледаме по подробно какво е инфографика. Думата “инфографика” е комбинация от “информация” и “графичен”, т.е това е графичен елемент съдържаш информация. Според речниците на Oxford инфографиката се трябва да включва – визуално изображение, диаграма или статистика, което е използвано за представяне на информация или данни на дадената фирма или компания. Информационните графики са предназначени да представят комплекс от данни, представени по по-лесен за разбиране начин. Това представяне на данните е това, което определя инфографиката и я отличава от другите графични визуализации. Доказано е, че човек преработва информацията в изображения и по този начин е запомня по лесно и е разбира по-лесно. Това прави инфографиките толкова успешен метод, използван от много компании.

инфографика

История на инфографиката

Много преди да се появят инфографики в Интернет пространството, хората са използвали такива. Информационните графики съществуват от 17 век. През 1626 година астронома Кристоф Шайнер публикува книга, озаглавена Rosa Ursina sive Sol, която съдържа няколко информационни графики, обясняващи ротационните модели на слънцето. Това е първата известна печатна инфографика.

Печатните информационни графики печелят популярност през 20-ти век, при навлизането на по-широкото разпространение на вестниците. Още през 1983 г., експертът по визуализация на данни Едуард Тафт пише поредица от книги за информационните графики. Заедно с това предлага лекции и практически семинари по темата.

В зората на 21-ви век, инфографиките са прехвърлени в интернет пространството. Около 2010 г. инфографиките станаха това, което знаем днес: цифрови графики, предназначени да представят сложна информация, обикновено публикувана в блогове или в рамките на статии за сайтове, понякога разпространявана вирусно.

сравнение

Какво прави Инфографиката толкова популярна?

Добрите инфографики са склонни да се разпространява като горски пожар, през стотици социални постове, чрез споделяния и харесвания. Но защо ние сме привлечени към инфографиките вместо към добре написаните статии с един шрифт? Защо инфографиките са популярен метод, който понякога дори става вирусен хит? Това може да има нещо общо с факта, че човешките същества обработват визуалното съдържание по-бързо от писменото съдържание. Според изследвания, мозъците ни обработват визуалните данни около 60000 пъти по-бързо, отколкото текст. Това означава, че всички ние разбираме графиките много по-добре, отколкото простия текст. Освен това, едно проучване установява, че презентаторите, които разчитат на визуални средства са 43% по-ефективни при убеждаването на тяхната аудитория да вземе желаната посока на действие, за разлика от тези, които разчитат само на текст. Изглежда, че ние сме склонни да научаваме по-бързо и да обработваме повече информация, когато е представена във визуален формат, за разлика от писмен текст. Следователно инфографиките са толкова популярни, защото те са предназначени да абсорбират бързо информацията и да имат по-дълготраен ефект.